Hiadlovský Krumplovník

Obecná slávnosť, ktorú organizujú v druhej polovici septembra poslanci OcZ v spolupráci so starostom obce, dobrovoľníkmi obce a sponzormi, kde sa stretnú rodáci aj nerodáci obce. Pečie sa Krumplovník, ľudia si na ňom majú možnosť pochutiť, zároveň prebieha súťaž o najchutnejší Krumplovník, ktorý vyhlási porota každoročne zriadená za týmto účelom a pri bohatom sprievodnom programe sa všetci zabávajú až do rána. Tradícia začala v roku 2004 ako ohlas na zachovanie tradícií v obci a bola spojená s oslavami 580. výročia 1. písomnej zmienky o obci Hiadeľ. Po dvojročnej pauze bola súťaž "o najlepší hiadlovský krumplovník" obnovená v roku 2007.
Krumlovník
Už naši prastarí otcovia a mamy pripravovali toto výborné jedlo zo zemiakov a múky. Vtedy to bolo jedlo na prežitie, teraz pochúťka, za ktorou sa po nedeľnom obede len tak zapráši. Jedlo nenáročné na suroviny a jedlo ktorým dokázali zasýtiť nielen seba ale aj svoje rodiny. V podstate je to cesto z nahrubo postrúhaného zemiaku, zmiešané s múkou, soľou, rascou a trochou mlieka, ktoré sa dá na hrúbku cca 1 cm na vymastený plech a v rúre sa do chrumkava upečie. Presnú receptúru sa nikdy nedozvieme, ale vekom si ho každá Hiadlovská rodina prispôsobila na svoj obraz a nech je súčasťou cesta čokoľvek (škvarky, slaninka, vajce, kyslá kapusta), dovolím si tvrdiť, že lepšiu pochúťku nemá nikto na Slovensku. Ten kto porovnáva Krumplovník – jedinečné Hiadlovské jedlo s haruľou nevie o čom hovorí a ja len odporúčam našu špecialitu na dňoch obce ochutnať.
Recept na jeden plech:
- 8 zemiakov
- 1 vajce
- 1 čaj. lyžička soli
- trochu rasce
- 3 pol. lyžice polohrubej múky
- 3 pol. lyžice hladkej múky
Zemiaky nastrúhať na hrubšom strúhadle. Zmiešame všetky ingrediencie a rovnomerne rozložíme na vymastený plech. Pečieme na 180 stupňoch do zlatista. Počas pečenia, keď už povrch dostáva svoju typickú zlatiskú farbu, potrieme krumplovník jemnou vrstrov masla alebo oleja.
Fotografie s predošlých ročníkov nájdete v sekcii fotogaléria